Salvador Seguí “el Noi del Sucre”

el-noi-del-sucre

Salvador Seguí (Tornabous, Urgell 1886), aviat es destacà per la seva inquietud política, i es veié atret per l’ideari

Fou al 1904, quan arran d’un míting lerrouxista, en voler intervenir-hi s’organitzà un aldarull que provocà la mort a un dels assitents; motiu pel qual estigué empresonat nou mesos, malgrat la seva innocència. Posteriorment, en sortir de la presó, impulsà la creació de Solidaritat Obrera.

Al 1908, la seva ideologia l’encaminava a proposter per crear una aliança entre CNT, i la UGT, i fou al 1916 quan va ser elegit secretari general de la CNT.

Entre altres aspectes destacables de la seva vida va voler crear un partit polític obrer Català. tasca per la qual fou encoratjat per, Francesc Macià i Francesc Lairet, amb un discurs a l’Ateneu de Madrid al 1919.

En iniciar-se l’etapa de repressió violenta del governador civil Martínez Anido, fou detingut juntament amb altres dirigents obrers, al presodo de la Mola a Maó; poc desprès era assassinat Lairet col·laborador seu.

En tornar a Barcelona a l’any 1923, mentre preparava un viatge a Portugal, fou assassinat, juntament amb Francesc Comas, al carrer de la Cadena del barri del Raval.

El mot de Noi del Sucre l’hi venia per el costum de menjar-se el sucres quan els cambrers l’hi servien el café.


Mercè Pons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s