Reforma urbanística a la Barcelona del segle XIX

Aquest any 2009 es celebra el 150 aniversari de la obra urbanística del segle XIX de un espai de Barcelona situat a la zona denominada “Eixample” la qual va sofrir una important remodelació gracies al famós arquitecte Ildefons Cerdá i Sunyer.

Farem una mica de biografia per donar a coneixia aquest personatge i com va ser la reforma urbanística. El Sr. Cerdà es nat a Centelles (Barcelona) el 23.12.1815 i va anar a la seva infantesa aquest col·legi :

portraitildefonscerda foto-1 foto-3

Home molt polifacètic ja que va ser polític, jurista, economista, i lo mes important arquitecte La seva obra mes destacada se anomena PLA CERDÀ, que tal com diem la construcció va donar mes vistositat a la zona, completament diferents als clàssics carrers antics del barris tan embolicats i petits.

El Pla Cerdà, es va fer per el gran creixement de la població, doncs en pocs anys va augmentar en més de 500.000 persones. Aquest va donar una forma molt diferent al carrers de Barcelona, tan per la amplada, com per la circulació, conformant una vista aèria octogonal. La orientació és de mar a muntanya i va ser pensada tant en les persones com en la mobilitat dels vehicles i la comunicació entre la gent.

Una de les mes rellevants visions del Senyor Cerdà al fer aquest projecte va ser que en aquells anys el nivell de mortaldat degut: als carrers poc airejats i la dolenta respiració de les persones al disposar de pocs metres quadrats de vivenda. Amb el projecte es va millora la qualitat de vida.

Aquest pla te molta relació amb el senyor Antoni Rovira i Trias, arquitecte municipal de Barcelona, que va fe importants projectes com: el Palau Moja a la Rambla; la Campana de Gracia; el pla Poble Nou; els Mercats de Sant Antoni, Sants, Barceloneta i Concepció; el museu Martorell al parc de la Ciutadella; etc. etc. i que va ser el guanyador del projecte urbanístic “Eixample de Barcelona” basat en el creixement cultural i no sobre especulacions teòriques com el que va fer el senyor Cerdà. El govern estatal li va anular la obra per motivacions politiques i imposat en benefici del que va presentar Cerdà.

Mor el 21.08.1876 al balneari de Caldes de Besaya (Santander) totalment arruïnat degut a les deutes del Govern Espanyol al no pagar les seves obres i feines.

El Ajuntament de Barcelona ha decidit celebra aquest centenari amb varies exposicions, debats i publicacions, per lo qual nosaltres des d’aquí volem col·labora amb el nostre granet de sorra per difondre tant important esdeveniment.

Martí Sallent

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s